دولت
الگو:جعبه جنگ فرقه جنبش انصارالله یمن، جریانی برگرفته از شیعیان زیدی یمن، متأثر از اندیشههای بدرالدین الحوثی، رهبر فکری آن حسین بدرالدین حوثی است. به سبب انتساب به حسین حوثی به حوثیهای یمن نیز مشهور است. این جنبش در گذشته در قالب تشکیلاتی با عنوان جوانان مؤمن (به عربی: تنظیم الشباب المؤمن) فعالیت میکرد. این جریان در زمان رهبری عبدالملک حوثی با پذیرش عمومی مردم یمن روبرو و به جنبش فراگیر در یمن تبدیل شد. جنبش انصارالله یکی از جریانهای سیاسی بانفوذ این کشور به شمار میآید.
مقر اصلی فعالیت این جنبش صعده است. آنان حکومت یمن را حکومتی وابسته به غرب دانسته، از سال ۲۰۰۳م دست به مخالفت با حکومت یمن زدند. ارتش یمن از سال ۲۰۰۳م، بارها برای سرکوب و نابودی این گروه، به صعده حمله کرد. به دنبال گسترش موج بیداری اسلامی، جنبش انصارالله با همراهی کمیتههای مردمی در سال ۲۰۱۴م، در عملیاتهای نظامی متعدد برخی از مناطق و مراکز نظامی این کشور را به کنترل خود در آورد.
جنبش انصارالله به دنبال استعفای رئیس جمهور یمن و انحلال پارلمان این کشور در سال ۲۰۱۵م مسئولیت دولت انتقالی را برعهده گرفت که به دنبال آن عربستان سعودی با ادعای نامشروع دانستن حاکمیت سیاسی انصارالله، خطر آن برای عربستان و حمایت از بازگشت منصور هادی به قدرت، به یمن حمله کرد که ضمن کشته و زخمی شدن هزاران نفر بسیاری از زیرساختهای این کشور از بین رفت.
محتویات
- ۱ تاریخ شکلگیری
- ۲ بنیانهای فکری
- ۳ آشکار شدن بیشتر راه شهدا
- ۴ ناتوانی قلم در برابر توصیف مقام شهید
- ۵ زمینه ساز حرکت به سمت تمدن اسلامی
- ۶ ادای وظیفه در هفته دفاع مقدس
- ۷ نمایشگاه عظمت ملت
- ۸ منتی بر شهدا نداریم
- ۹ شهید تجسم شگفتی
- ۱۰ درس دیگری برای ملت
- ۱۱ ملت بدون فداکاری قادر به حفظ عزتش نیست
- ۱۲ مشتی که بعثی ها از شهدا خوردند
- ۱۳ صدام کمک می گرفت اما حقیر شد
- ۱۴ ملت حق دارد به جانبازان خد ببالد
- ۱۵ پرتوی از نور فاطمه در راه شهدا
- ۱۶ شهدا حصار جهالت را دریدند
- ۱۷ یک پیام با رنگ و بوی معنوی
- ۱۸ چطور شهدا را یاد کنیم؟
- ۱۹ هفته دفاع مقدس فرصتی برای به یادآوری امام خمینی (ره)
- ۲۰ تاریخ ایران مدیون شهدا خواهد بود
- ۲۱ راه شهید کلید پیشرفت آینده
- ۲۲ شهدا پرچم امام را برافراشتند
- ۲۳ شهدای جنگ باعث روسفیدی اسلام
- ۲۴ تقابل حوثیها با دولت یمن
- ۲۵ حسین حوثی
- ۲۶ بدرالدین الحوثی
- ۲۷ عبدالملک حوثی
- ۲۸ جنگهای سوم تا ششم صعده
- ۲۹ تحولات پس از آغاز بیداری اسلامی
- ۳۰ جستارهای وابسته
- ۳۱ پانویس
- ۳۲ منابع
تاریخ شکلگیری
شماری از جوانان زیدی یمن در سال ۱۹۹۰م تشکیلاتی را با نام تنظیم الشباب المؤمن ایجاد کردند. نخستین دبیر کل آن محمد یحیی عزان بود و بعدها حسین الحوثی به عنوان دبیر کل این مجموعه انتخاب شد.<ref>تنظیم الشباب المؤمن فی الیمن</ref> برخی گزارشها تاریخ تشکیل این تشکل را سال ۱۹۹۶ و مؤسس آن را حسین الحوثی ذکر کردهاند؛<ref>الشیعة فی الیمن</ref> همچنانکه برخی منابع پیشینه فعالیت جوانان زیدی را به سال ۱۹۸۶م برگردانده و مدعیاند این فعالیتها که ابتدا بر آموزش عقیدتی جوانان زیدی متمرکز بود در قالب تشکیلاتی با عنوان اتحاد شباب المؤمن توسط یکی از علمای زیدی به نام صلاح احمد فلیته بنیان نهاده شد.
در دورههای آموزشی اتحاد شباب، ضمن دروس اعتقادی، انقلاب اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از دروس دوره توسط محمد بدرالدین الحوثی آموزش داده میشد. طبق گزارش آخر، پس از توجه بیشتر حسین الحوثی به این جمعیت نام «اتحاد شباب المؤمن» در سال ۱۹۹۱م به منتدی الشباب المؤمن و بعدها در سال ۱۹۹۷م به تنظیم الشباب المؤمن تغییر کرد.<ref>جازع، جواد صندل، الحرکة الحوثیه فی الیمن دراسة فی الجغرافیا السیاسیة، مجله الدیالی، شماره ۴۹، ۲۰۱۱. </ref>پس از مسئولیت حسین حوثی بر این تشکیلات، این جریان به حوثی مشهور شد و در جریان بیداری اسلامی در یمن و شکل گیری موج دوم آن در یمن در سال ۲۰۱۴م، جنبش انصارالله نام گرفت.
بنیانهای فکری
تشکیلات شباب المؤمن بر پایهاندیشههای زیدی شکل گرفت. مؤسسان آن تحت تأثیر اندیشههای بدرالدین الحوثی بودند. بدرالدین الحوثی هر چند عالمی زیدی بود اما به تقارب فکری زیدیه و شیعه اثناعشریه معتقد بود. وی علاوه بر این در صدد مواجهه فکری با وهابیت بود و در تلاش بود از نفوذ وهابیت در مناطق شیعینشین یمن جلوگیری کند.
بدرالدین حوثی و تشکیلات شباب المؤمن در نظریه تقارب فکری و سیاسی با امامیه، با مخالفت گروهی از عالمان یمنی روبرو بود و از سوی آنان به افراطیگری و خروج از مکتب زیدیه متهم شد<ref>الموقف الشرعی من الفتنة الحوثیة: قتال الدولة للمتمردین قتال شرعی وهی ملزمة بذلک شرعاً ودستوراً، پایگاه خبری ۲۶سپتامبر.</ref> محمد عبدالعظیم حوثی از علمای زیدی آنان را خبیثتر از اسرائیل دانسته و با اطلاق صفت مارقین به آنان، جنگ با حوثیها را از نماز برتر شمرده است.<ref>إمام الشیعة الزیدیة محمد عبدالعظیم الحوثی: الحوثیون مارقون وأخبث من إسرائیل وقتالهم أفضل من الصلاة، پایگاه خبری المصدرأنلاین.</ref>
جنبش حوثی بر اصل امامت و حکومت اسلامی متکی بر امام به عنوان یکی از اصول اساسی اندیشه اعتقادی و سیاسی زیدیه تأکید دارد و به امامت به عنوان یکی از اصول پنجگانه مذهب زیدی معتقد است، در عین حال بر آن باور است برای برپایی حکومت و نظام مبتنی بر امام، جنگ و ریختن خون روا نیست و تنها از راه مسالمت آمیز ممکن است.<ref>عبدالکریم خیوانی، الحرکة الحوثیة فی الیمن؛ فاعل غیر رسمی، پایگاه اینترنتی مرکز پژوهشهای الجزیره، ۲۰۱۱م.</ref> حق دفاع را برای خودش ثابت میداند و در طول این سالها هربار که دست به اسلحه برده است در جهت دفاع از خود در برابر تهاجم دولت بوده است.
تکالیف ملت و دولت در قبال دفاع مقدس کدامند؟
آشکار شدن بیشتر راه شهدا
رهبر انقلاب در آخرین پیام شان به مناسبت هفته دفاع مقدس که سال گذشته توسط حجت الاسلام شهیدی محلاتی (نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران) در بهشت زهرا قرائت شد به صراحت فرمودند که هر روز که می گذرد جلوه جانبازی شهیدان بیشتر آشکار می شود و بنابراین کم فروغ شدن فداکاری شهدا در سال های دفاع مقدس را پس از سال ها تکذیب کردند. در بخشی از این پیام آمده است: «هر روز که بر نظام جمهوری اسلامی ایران میگذرد و افقهای تازه آشکار میگردد و فرازونشیبهای این راه پُرافتخار نمایانتر میشود، ارزش جانبازی شهیدان جلوهی بیشتر مییابد. آنان با خون خود بنیان این سازهی عظیم و پُرشکوه را مستحکم کردند و نهال نورسی را به درخت ستبر و ریشهداری تبدیل نمودند. میدان مجاهدت در عرصههای گوناگون همچنان گشوده است، و قلّهی جهاد، شهادت است؛ فَمِنهُم مَن قَضی نَحبَه وَ مِنهُم مَن یَنتَظِر. تکریم شهیدان و تعظیم در برابر خانوادههای صبور آنان، واجب بزرگ امروز و همیشهی ما است.»
ناتوانی قلم در برابر توصیف مقام شهید
یکسال قبل تر ایشان در پیام شان به موضوع بزرگی از خودگذشتگی شهیدان در نثار جان هایشان پرداختند و پیامی را به این شرح صادر کردند: «شهادت، عطیهی الهی به برگزیدگان است. عظمت این مقام والا متناسب با عظمت از خودگذشتگی مخلصانهئی است که شهید را به عرصهی مجاهدت میکشاند و شهد شهادت را به او مینوشاند. قلم و زبان ناتوان امثال اینجانب قادر به توصیف این عظمت نیست، ولی هرگاه در جامعهئی و در نقطهای چنین انسانهای بزرگی پدید آمدند بر امثال ما است که در پرتو آنان راه را تشخیص دهیم و پای در صراط مستقیم عروج الیالله گذاریم و دل و جان خود را حیات بخشیم. سلام بر سرور شهیدان، چراغ روشن همهی نسلها و دورانها و سلام بر همهی شهیدانی که در راه او قدم نهادند.»
زمینه ساز حرکت به سمت تمدن اسلامی
دو سال قبل آیت الله خامنه ای در پیام شان به مناسبت دفاع مقدس به شکرگزاری این موضوع پرداختند که خداوند اجازه داد تا در این زمان معنی و مضمون شهادت برای برخی افراد تجسم عینی پیدا کند. در بخشی از این متن آمده بود: «خداوند عزیز و رحیم را سپاس که در دوران ما، معنی و مضمون والای شهادت را، تجسّم بخشید و دلهای پاک و روشنی را مشتاق آن ساخت. این نورافکنهای فروزان، اکنون فضای زندگی را با معنویت خود روشن ساختهاند. چشمهای بینا و دلهای بیدار از آن بهره میبرند و ذخیرهی معنوی که جانمایهی حرکت به سوی تمدن نوین اسلامی است، روز به روز افزایش مییابد و زندگی را روح و طراوت میبخشد. سلام خدا و اولیاء او بر این جانهای تابناک که هم زندگی و هم مرگشان مایهی اعتلای جامعه اسلامی است، و همواره چنین باد انشاءالله.»
ادای وظیفه در هفته دفاع مقدس
رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در سال 94 مجدد بر موضوع فراموش نشدن یادشهیدان در گذر زمان تأکید کردند و پیامی را متناسب با این مضمون بدین شرح صادر کردند: «گذشت زمان نتوانسته و نخواهد توانست -انشاءالله- جلوهی نام و یاد شهیدان عزیز را کمفروغ سازد. شهید و شهادت در فرهنگ اسلامی، مظهر حیات و بقاء و حضور و درخشندگی است؛ و این مائیم که باید با ارتباط و اتصال به این مفهوم بلند و ماندگار، برای خود و جامعه و کشور خود، بلندی و ماندگاری به دست آوریم. نامگذاری یک روز از هفتهی دفاع مقدس به این نامِ مبارک، ادای وظیفهئی در این راه است. سلام خدا بر ارواح طیبهی شهیدان و خانواده های صبور آنان.»
نمایشگاه عظمت ملت
در پیامی که سال 93 رهبر معظم انقلاب درباره هفته دفاع مقدس صادر کردند موضوع جلب رضایت الهی توسط شهیدان در کانون توجه قرار گرفت، ایشان در پیامی این موضوع را به این شکل مطرح کردند: «دفاع هشت سالهی ملت ایران مجموعهی در هم تنیدهئی از عظمتها و جلوههای جلال و جمالی است که یک ملت میتواند در نمایشگاه زندگی تاریخی خود به نمایش بگذارد. ولی شهید و شهادت، آن نگین درخشان و خیرهکنندهئی است که در این مجموعهی شگفت آور، برجستهتر و گرانبهاتر از هر پدیدهی دیگر به چشم میآید. این برجستگی، محصول فداکاری مخلصانهی انسانی است که خود و همهی شئون حیات مادی را در برابر رضای الهی نادیده انگاشته و همه چیز را نثار این راه پر افتخار کرده است. خانوادههای شهیدان؛ پدران، مادران، همسران، فرزندان و دیگر دلبستگان شهید نیز هر یک سهمی از این افتخار و عزت معنوی را بدست آوردهاند. سلام خدا و فرشتگان و بندگان صالح بر این برجستگان جوامع بشری باد.»
منتی بر شهدا نداریم
در سال 92 رهبر ایران گرامیداشت یاد شهدا را در وهله اول عاملی برای سرافرازی ملت توصیف کرد و در پیام شان این موضوع را به این شکل توصیف کردند: «بزرگداشت شهیدان و تکریم نام آن بزرگمردان، بیش از خود آنان، ملتی را که این گوهرهای ناب را در درون خود پرورانده است، سرافراز می سازد. ما با این تکریم، منتّی بر آنان نداریم؛ آنانند که با درخشش خود، ما را سرافراز و درخشان کردند و بر ما منت نهادند. ملت ایران با فداکاری شهیدانش و با صبر و پایداری آزادگان و جانبازانش، و با گذشت و بزرگواری خاندانهای آنان، توانست خود را به قله های عزت برساند و راه روشن خود به سوی آینده را بگشاید. سلام خداوند و فرشتگان و پاکان عالم بر شهیدان و جانبازان و آزادگان و خانواده های صبور و فداکار آنان.»
شهید تجسم شگفتی
در سال 91 حضرت آیتالله خامنهای در پیامی به مناسبت هفتهی دفاع مقدس و روز تجلیل از شهدا و ایثارگران، شهیدان را تجسّم شگفتیها و زیباییهای دوران جهاد فیسبیلالله خواندند و تصریح کردند: «نام مبارک شهیدان بر پیشانی یکی از روزهای دفاع مقدس، این روز را همچون قلّهی رفیع روزهای پرخاطرهی آن دوران، برجسته و ممتاز میسازد. زیرا شهیدان خود، تجسّم شگفتیها و زیباییهای دوران جهاد فیسبیلاللهاند. راز بزرگ پیروزی در همهی میدانها، از خودگذشتگی است و انسانهای ازخودگذشته و فداکارند که ملتهای خود را به اوج شکوه و عظمت میرسانند. رهاشدن از تعلقات حقیر مادّی است که چنین انسانهایی را به آنچنان توانایی شگفتانگیز میرساند و قدرت فرامادّی به آنان میبخشد. شهیدان عزیز ما و خانوادههای صبور و بزرگواران آنان که برای خدا از نفیسترین داشتههای عالم مادّی چشم پوشیدند، در صفوف مقدّم چنین انسانهایی قرار دارند. سلام خدا و فرشتگان و بندگان صالح بر آنان باد.»
درس دیگری برای ملت
رهبر انقلاب اسلامی در سال 87 موضوع نامگذاری هفته دفاع مقدس را در پیام شان برجسته می کنند. در بخشی از متن پیام مذکور آمده است: «نام مبارک شهیدان و نامگذاری یک روز از هفته دفاع مقدس به یاد پرخاطره آنان ، حامل مضمونی بزرگ است . این کار نمادین بدین معنی است که هیچ ملتی بدون فداکاری قادر نخواهد بود از هویت و عزت و ناموس ملی خود و از ارزش ها و باورها و حقوق خود دفاع کند . گریز از عرصه هائی که زورگویان و مستکبران جهان بر ملت های آزاده تحمیل می کنند ، سرانجامی جز تحقیرشدن و آنگاه گرفتارشدن در چنبره ستم و تجاوز انسان نخواهد داشت . این درس را ملت رشید و بیدار ما به همه آموخت و در تاریخ ماندگار ساخت . امروز جهاد پرشکوه فلسطینان مظلوم که با دست خالی ، صهیونیست های خشن و سنگدل و تا دندان مسلح را عاجز و بیمناک کرده اند ، ادامه همان درس جاودانه است و پا در گل ماندن نیروهای اشغالگر در عراق ، حاصل این سرمشق کارآموز است در آن مرز و بوم. شهیدان ، گوهر تابناک بر پیشانی دفاع مقدس اند و از این رو است که هر دل آگاه و وجدان پاکی ، تکریم و سپاس آنان را بر خود فرض میشمرد و هر آرزومند سربلندی پرچم اسلام و هر مومن به بشارت های قرآن ، بر آنان درود می فرستد. پروردگارا ؛ بهترین سلام و رحمت خود را بر آنان نثار فرما و آنان را با برترین بندگانت محشور کن.»
ملت بدون فداکاری قادر به حفظ عزتش نیست
در سال 83 نامگذاری یک روز از هفته دفاع مقدس به نام شهیدان بیشتر در کانون توجه آیت الله خامنه ای قرار گرفت و در پیام شان به این شکل مطرح شد: «نام مبارک شهیدان و نامگذاری یک روز از هفته دفاع مقدس به یاد پرخاطره آنان ، حامل مضمونی بزرگ است . این کار نمادین بدین معنی است که هیچ ملتی بدون فداکاری قادر نخواهد بود از هویت و عزت و ناموس ملی خود و از ارزش ها و باورها و حقوق خود دفاع کند . گریز از عرصه هائی که زورگویان و مستکبران جهان بر ملت های آزاده تحمیل می کنند ، سرانجامی جز تحقیرشدن و آنگاه گرفتارشدن در چنبره ستم و تجاوز انسان نخواهد داشت . این درس را ملت رشید و بیدار ما به همه آموخت و در تاریخ ماندگار ساخت . امروز جهاد پرشکوه فلسطینیان مظلوم که با دست خالی ، صهیونیست های خشن و سنگدل و تا دندان مسلح را عاجز و بیمناک کرده اند ، ادامه همان درس جاودانه است و پا در گل ماندن نیروهای اشغالگر در عراق ، حاصل این سرمشق کارآموز است در آن مرز و بوم. شهیدان ، گوهر تابناک بر پیشانی دفاع مقدس اند و از این رو است که هر دل آگاه و وجدان پاکی ، تکریم و سپاس آنان را بر خود فرض میشمرد و هر آرزومند سربلندی پرچم اسلام و هر مومن به بشارت های قرآن ، بر آنان درود می فرستد. پروردگارا ؛ بهترین سلام و رحمت خود را بر آنان نثار فرما و آنان را با برترین بندگانت محشور کن.»
مشتی که بعثی ها از شهدا خوردند
یکسال پیشتر هم رهبر معظم انقلاب موضوع حذف شدن رژیم بعث عراق از صحنه روزگار و ضرباتی که آنها در طول هشت سال دفاع مقدس از رزمندگان ایرانی خوردند را یادآوری کردند و در بخشی از آن پیام آمده است: «با دلی سرشار از تکریم و ستایش، به روح شهیدان عزیز درود میفرستم و نام و یاد بلندآوازهی آنان را گرامی میدارم. این مردان خدا با دلهائی که به ایمان و اخلاص و شجاعت، مزیّن بود، کشور و ملت خود را در یکی از بزرگترین حوادث تاریخی، از مهلکه نجات دادند و تهدیدی را که میتوانست به ذلت و اسارت ایران و شکست اسلام بینجامد، دفع کردند. آنان با فداکاری دلاورانهی خود بیداری اسلامی را در جهان تداوم بخشیدند و پرچم پیروزی اسلامی را که با انقلاب بزرگ ملت ایران به اهتزار درآمده بود برافراشته نگاه داشتند. دشمن بعثی که بسود هدفهای استعماری غرب، به کشور ما هجوم آورده بود، از دلیران مؤمن و غیور ما شکست خورد و پس از هشت سال، سرافکنده در پشت مرزهای خود متوقف گشت. ملت ایران در این آزمون مرگ و زندگی، بهای سنگینی پرداخت ولی استقلال و عزت ملی و هویّت اسلامی خود را که برای ملتها از همه چیز گرانبهاتر است حفظ کرد و پرچم بیداری اسلامی را که دنیای اسلام به آن چشم دوخته است، سربلند نگاه داشت. اکنون آن دشمن عنود که نخستین ضربات را از رزمندگان اسلام دریافت کرده و به لبهی پرتگاه ذلّت و نابودی کشانده شده بود، از صحنه حذف شده و در لجنزار ذلت و ناکامی و خسران دنیوی و اخروی سقوط کرده است، و شهیدان و جانبازان و دیگر دلاورمردان عرصهی دفاع و جهاد و خانوادههای صبور و پرگذشت آنان تجربهی درخشان دیگری را در تاریخ بشریت ثبت کردهاند. این تجربهی درسآموز، سرمشق همیشگی ملت بزرگ ایران و الگوی موفقی در برابر چشم همهی ملتهای مسلمان است.»
صدام کمک می گرفت اما حقیر شد
در پیام سال 81 رهبر ایران موضوع کمک های استکبار جهانی به صدامیان برجسته شده است، در بخشی از پیام ایشان آمده است: «بار دیگر فرا رسیدن روز شهیدان در هفتهی دفاع مقدس، دلها را به یاد عزیزترین فرزندان ملت ایران به تپش میافکند و خاطرهی همیشه زندهی این زندگان جاوید را جلوهئی تازه میبخشد. ملت ما استقلال و عزت خود را مرهون خون پاک رادمردانی است که سرمایهی حیات و نشاط خود را به آرمانهای والا و ارزشهای متعالی نظام اسلامی تقدیم کردند و پرچم اسلام ناب محمدی صلیاللَّهعلیهوآله را که به دست امام و امت به اهتزاز درآمد، برافراشته نگاه داشتند. امروز سران استکبار جهانی اعتراف میکنند که در دوران دفاع مقدس، قشون مهاجم را با همهی توان تجهیز میکرده و کینهی خود با نظام اسلامی و ملت مؤمن و شجاع انقلابی ایران را با کمک همه جانبه به مهاجمان بعثی بُروز میدادهاند. بازوی توانای ملت ایران یعنی جوانان و مردان فداکار و مؤمن و پشت سر آنان، خانوادهها و کسانشان، دشمن را ناکام ساخت و ساز و برگ امپراتوریهای استکبار را به سُخره گرفت و نظام اسلامی و این ملت مقاوم، در جهان و تاریخ، سرافراز شدند. خون شهیدان عزیز ما بهای بزرگی است که ملت ایران برای حفظ شرف و استقلال و دین و عزت خود پرداخته است. امروز تعظیم در برابر این مجاهدان راه خدا وظیفهی وجدانی و اخلاقی هر مسلمان و هر ایرانی است. چهرهی نورانی و جذاب شهیدان والامقام، الگوی همهی جوانانی است که هویت اسلامی و ایرانی خود را ارج مینهند و سلطهی سیاسی و فرهنگی و اقتصادی بیگانگان را ذلتی بزرگ و تحملناپذیر برای خود میدانند. امروز نیز ملت شجاع و جوانان سرافراز ما نقش ایمان و عزم راسخ ملی را در حفظ ثروتهای مادی و معنوی خویش، بخوبی میدانند و در عرصههای گوناگون آن را نشان خواهند داد انشاءاللَّه. از خداوند متعال علوّ درجات شهیدان عالی مقام و شادی روح مطهّر امام شهیدان را مسألت میکنم و امیدوارم ملت بزرگ و جوانان عزیز ما مشمول ادعیهی زاکیهی حضرت بقیةاللَّه ارواحنافداه باشند.»
شهیدان دوباره ظهور می کنند...
در آستانه دهه 80 شمسی رهبر انقلاب روز شهیدان را هنگامه ای می دانند که شهیدان یکبار دیگر ظهور پیدا کنند. در متن پیام ایشان این موضوع به این شکل تبلور یافته است: «روز شهیدان در هفته دفاع مقدس روزی است که شهیدان والامقام ما با چهرهی قدسی خود در همه جای ایران اسلامی بار دیگر در برابر چشم ما دورماندگان و خاکیان ظهور میکنند، گویی همهی ملت ما یکبار دیگر هزاران انسان دلاور و با گذشت و جوانمرد را در کسوت نورانی فرشتگان به صورت دستجمعی در برابر خود میبینند و سر تعظیم و تکریم در مقابل آنان فرود میآورند. شهیدان ما این حق بزرگ را بر فرهنگ اسلامی و همهی وابستگان و دلبستگان به آن در سراسر جهان دارا میباشند که یکی از سرفصلهای مهم ولی فراموش شدهی این فرهنگ را در دنیای مادی امروز زنده کردهاند و آن فداکاری و از خود گذشتگی برای آرمانهای بلند اسلامی و انسانی است. سرگرمیهای مادی و خودخواهی و سودطلبی افراد انسان در همهی دورانهای تاریخ به کجرویها و بدرفتاریهای بزرگ، جوامع بشری انجامیده است و دنیای مادی امروز بیش از همیشه قربانی این سودطلبیها و خودخواهیها است. شهیدان ما در ظلمات مادیگری این دوران بار دیگر فرهنگ شهادت را که بالاترین سطح فداکاری برای آرمانهای بشری است زنده کردند و نور رستگاری را به انسانهای پاکطینت و حقطلب نشان دادند. اگر این درس بزرگ، بدرستی فرا گرفته شود، همهی سلاحهای زر و زور از کار خواهد افتاد و ابزار سلطهگر جهانی برای سیطره بر اجتماعات بشری ناکارآمد خواهد گشت. سلام خدا و اولیائش بر ارواح مطهر شهیدان و بر معلم بزرگ شهادت یعنی امام راحل»
ملت حق دارد به جانبازان خد ببالد
در سال 79 رهبری پیام کوتاهی صادر می کنند که در آن یکبار دیگر فداکاری شهدا و جانبازان ستوده شده است، در این پیام آمده است: «هفتهی دفاع مقدس نمودار مجموعهای از برجستهترین افتخارات ملت ایران در دفاع از مرزهای میهن اسلامی و جانفشانی دلاورانه در پای پرچم برافراشتهی اسلام و قرآن است. در این مجموعهی تابناک درخشندهترین و نفیسترین نگین گرانبها یاد و خاطره شهیدان است. آنان جوانان و جوانمردان رشید و پاک سرشتی بودند که با آگاهی و درک والای خود موقعیت حساس کشور را تشخیص دادند و وظیفهی بزرگ جهاد در راه خدا را مشتاقانه پذیرا شدند، هیچ ملتی و کشوری بدون چنین مجاهدتها به عزت و تعالی دست نخواهد یافت. کشور ما مدیون فداکاری این جانهای عزیز و خانوادههای صبور آنهاست. هر ملتی که چنین دلاوران آگاه و شجاعی را در دامان خود پرورده باشد حق دارد به آنان ببالد و آنان را الگوی تربیت جوانان خود در همهی دورانها بداند. رحمت خدا و درود پیامبران و فرشتگان و بندگان صالح او بر این ارواح طیب و طاهر باد.»
پرتوی از نور فاطمه در راه شهدا
در سال 77 هنگامی که هفته دفاع مقدس با ایام سالگرد شهادت حضرت فاطمه همزمان شده بود، رهبر انقلاب پیامی متناسب با این تقارن صادر کردند و ضمن توجه به جاودانگی حضور معنوی حضرت فاطمه راه و یاد شهیدان انقلاب اسلامی را هم ماندگار توصیف کردند. در بخشی از این پیام آمده است: «امسال روز یاد بود شهیدان در هفتهی دفاع مقدس و روز شهادت سیدهی شهیدات تاریخ حضرت صدیقهی طاهره فاطمهی زهرا سلام الله علیها همزمان شده است. شهیدان ما نیز مانند بانوی بزرگوار اسلام در راه حق درخشانی به شهادت رسیدند، که برای کتمان و اخفاء آن، از همهی ابزارها و وسائل زمان، استفاده میشد. سنت لایتغیر الهی نگذاشت، که زهرای مرضیه، در پشت حجاب غلیظ اوهام پنهان بماند، و آن ستاره درخشان خونین، درگذشت زمان به خورشیدی تابان بدل شد. و امروز نام او و یاد مظلومیت او، از همهی حصارهای کتمان، عبور کرده است، و به اعتماد دلها و جانها رسیده است. و این درخشندگی و فزایندگی، ادامه خواهد داشت: انا اعطیناک الکوثر...
نام و یاد شهیدان عزیز ما نیز، همانند سیدهی عالمیان، با گذشت زمان نورانیتر و نافذتر خواهد شد. امروز، دستهای مجرم، که از آغاز انقلاب و بخصوص در دوران دفاع مقدس همه سعی شان این بود، که حقانیت درخشان و مظلومانهی یاوران خمینی عزیز را، کتمان کنند در کار آنند که خاطرههای دوران جنگ را، به دست تند با دهای تبلیغات مغرضانه بسپرند، و آنها را در وادی فراموشی رها کنند، ولی بیشک موفق نخواهند شد. همت و غیرت و ایمان صادقانهی خیل عظیم مؤمنان انقلاب و اسلام بخصوص جوانان غیور و صالح که بدنهی عظیم ملت ایران را تشکیل میدهند، یکبار دیگر در تاریخ تجربهی احیاء نام و یاد آن حق مظلوم را، تکرار خواهند کرد. و به توفیق الهی خورشید فروزان شهادت، همهی حجابهای تحریف و فریب را، خواهد شکافت. پروردگارا شهیدان را در جامعهی ما روز به روز عزیزتر فرما و همهی مشتاقان شهادت را توفیق پیوستن، به آن کاروان مبارک در سیر عرشی و ربوبیاش، عنایت کن، و دعای حضرت بقیه الله ارواحنا فداه را، سایهی سر آنان قرار ده، و روح امام راحل عظیمالشأن را با آنان محشور فرما. آمین با رب العالمین»
شهدا حصار جهالت را دریدند
در سال 76 در حالی که هنوز از پایان جنگ تحمیلی 8 سالی گذشته است و کم کم برخی از اقشار ملت ایران سختی های این جنگ را به خاطرات خود سپرده اند و برخی هم این خاطرات را به دست فراموشی سپرده اند، آیت الله خامنه ای یکبار دیگر راه شهیدان را مورد ستایش قرار می دهد و در پیامی به مناسبت روز تجلیل از شهدا برای خود آرزوی شهادت می کنند. در بخشی از این پیام آمده است: «در هفتهی دفاع مقدس و در میان خاطرههای عزیز و با شکوه ملت ایران از دوران هشت سالهی دفاع، از همه درخشانتر، یاد و خاطرهی شهیدان گرانمایه و عالیقدر است؛ ستارگان فروزانی که این قطعهی از تاریخ را نورباران کردند؛ مردان بزرگی که در کسوت شریف گمنامی، گرانبهاترین هدیهها را نثار اسلام و قرآن نمودند؛ دلاورانی که حصار جهالت و گمراهی را دریدند و شعاع خورشید هدایت را به دورترین نقاط عالم رساندند؛ مظلومانی که شجاعانه از حق دفاع کردند و ستمگران زمان را به عجز آوردند. ایران اسلامی و ملت بزرگ و شرافتمند این کشور یاد این عزیزان را همواره گرامی خواهد داشت و سنت لایتغیر الهی، ذکر آنان را جاودانه خواهد ساخت. اینجانب سلام و درود خالصانهی خود را از اعماق جان بر تربت مطهر این عزیزان نثار میکنم و سرنوشت سعادت بار آنان را، همچون آرزوی شیرینی برای خود و همهی مشتاقان، از خداوند متعال مسألت مینمایم. سلام و صلوات خدا و فرشتگان مقرب و بندگان صالح بر آن ارواح طیبه و طاهره و همنشینی پیامبران و اولیاء خدا نصیب آنان و رحمت و فضل الهی شامل حال بازماندگان آنان باد.»
یک پیام با رنگ و بوی معنوی
پیامی که رهبری در سال 75 به مناسبت هفته دفاع مقدس صادر کردند رنگ و بوی معنوی برجسته ای داشت، در بخشی از این پیام آمده است: «بار دیگر هفتهی دفاع مقدس، مناسبت شایستهیی است. برای سلامی از اعماق جان، بر ارواح نورانی و یاد مبارک شهیدان، به خون خفته گانی که در راه خدا به جهادی بزرگ توفیق یافتند، و خداوند کریم و رحیم، شهادت را که بالاترین دستاورد این نشئه است پاداش آنان ساخت و این ستارهی گرانبها را بر ناصیهی آنان به درخشش آورد. یاد شهیدان، یادبود ارزشهای انسانی است، و گرامیداشت آنان، تجلیل از برترین خصال بشری است. یاد شهیدان باید با تدبر و عبرتگیری همراه باشد. آنان همان فرزانگانی هستند که جان عاریت را که کالایی تمام شدنی و رو به زوال است، با نعیم پایدار الهی سودا کردند و خود را از خسرانی که هر انسانی خواه ناخواه دچار آن است یعنی اضمحلال تدریجی سرمایهی زندگی، به نیکوترین وجه رها ساختند. عمل صالح آنان که از ایمانی پایدار ریشه میگرفته است، برترین عملهای صالح است. این درس بزرگ را شهید، با حضور خود، با کرامت خود، با اجر عظیمی که بدو وعده داده شده است به طور پیوسته به ما که هنوز در پشت حصارهای مادیت و خود پرستی زندانی میباشیم، میدهد و ما را به جهاد، به هجرت الی الله، به تلاش مخلصانه در راه خدا که همان انجام تکلیف هر زمان و پاسخ به نیاز هر لحظه است، فرامی خواند. رحمت خدا بر آنان و تفضل و اجر الهی شامل حال خانوادههای صبور و سرافراز آنان باد. و سلام الله الزاکیات علی ولیه الاعظم و محبوب جمیع الامم روحی فداه»
چطور شهدا را یاد کنیم؟
پیامی که آیت الله خامنه ای به مناسبت هفته دفاع مقدس در سال 74 صادر کردند بیشتر آموزش چگونگی یادکردن شهدا را در برداشت. در بخشی از این پیام آمده بود: «بار دیگر هفتهی دفاع مقدس، مناسبت شایستهیی است. برای سلامی از اعماق جان، بر ارواح نورانی و یاد مبارک شهیدان، به خون خفتهگانی که در راه خدا به جهادی بزرگ توفیق یافتند، و خداوند کریم و رحیم، شهادت را که بالاترین دستاورد این نشئه است پاداش آنان ساخت و این ستارهی گرانبها را بر ناصیهی آنان به درخشش آورد. یاد شهیدان، یادبود ارزشهای انسانی است، و گرامیداشت آنان، تجلیل از برترین خصال بشری است. یاد شهیدان باید با تدبر و عبرتگیری همراه باشد. آنان همان فرزانگانی هستند که جان عاریت را که کالایی تمامشدنی و رو به زوال است، با نعیم پایدار الهی سودا کردند و خود را از خسرانی که هر انسانی خواه ناخواه دچار آن است یعنی اضمحلال تدریجی سرمایهی زندگی، به نیکوترین وجه رها ساختند. عمل صالح آنان که از ایمانی پایدار ریشه میگرفته است، برترین عملهای صالح است. این درس بزرگ را شهید، با حضور خود، با کرامت خود، با اجر عظیمی که بدو وعده داده شده است بطور پیوسته به ما که هنوز در پشت حصارهای مادیت و خود پرستی زندانی میباشیم، میدهد و ما را به جهاد، به هجرت الیاللَّه، به تلاش مخلصانه در راه خدا که همان انجام تکلیف هر زمان و پاسخ به نیاز هر لحظه است، فرا میخواند. رحمت خدا بر آنان و تفضل و اجر الهی شامل حال خانوادههای صبور و سرافراز آنان باد. و سلام اللَّه الزاکیات علی ولیه الاعظم و محبوب جمیع الامم روحی فداه»
هفته دفاع مقدس فرصتی برای به یادآوری امام خمینی (ره)
یکسال پیش از این رهبری در حالی که حدود 5 سالی از سکانداری شان از کشتی انقلاب اسلامی می گذشت در پیامی به مناسبت هفته دفاع مقدس این مناسبت را فرصتی مغتنم برای ادای احترام به جایگاه والای امام خمینی دانستند. در متن مذکور آمده است: «سلام خداوند و بندگان شایستهاش به آنان که جان خود را مشتاقانه به میدان دفاع از دین خدا و عزت و استقلال میهن اسلامی، بردند.. عاشقانه هستی خود را نثار کردند تا هستی امت اسلامی، استقرار و قوام بگیرد، و از لذتها و هوسهای زندگی چشم پوشیدند تا چشمشان به جمال محبوب ازلی روشن شود، و در راه شهادت گام نهادند تا راه خدا و راه سعادت خلق، همواره باز و به روی مردم گشوده بماند. حق شهیدان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی نه فقط بر مردم کشور ما، بلکه بر همهی دوستداران اسلام و بر همهی طرفداران از آزادی و ارزشهای الهی، بسی عظیم است. استکبار، جنگ هشتساله را بر ملت ما تحمیل کرد برای این که بتواند اسارت را به ایران اسلامی تحمیل کند، و شهیدان عزیز و دیگر فداکاران جبهههای نبرد، ترفند دشمن را باطل ساختند. از این روست که این روزها که یادآور شروع تحمیل جنگ بر ملت ماست مناسبت مغتنمی است برای تجلیل از شهدای بزرگوار و جانبازان عزیز و آزادگان سرافراز و مفقودالاثرهای مظلوم و همهی رزمندگان مؤمن و دلاور، تکریم و تعظیم به پدر و پیشوای شهیدان حضرت امام خمینی قدس سره الشریف.»
تاریخ ایران مدیون شهدا خواهد بود
در سال 72 رهبر معظم انقلاب گرامیداشت شهدا را به عنوان یک تکلیف همیشگی تعیین کردند و در پیامی به مناسبت روز ایثار و شهادت و هفته دفاع مقدس گفتند: «اگر چه روز شهیدان، مناسبت نیکویی برای عرض ارادت به ساحت شهیدان عالیمقام و ستارگان درخشان تاریخ امروز و فردای ما است، لیکن حق آن است که ملّت بزرگ همهی روزها و سراسر تاریخ خود را مدیون و مرهون جوانمردانی است که با حضور فداکارانهی خود در صف دفاع از میهن عزیز، انقلاب بزرگ خود را پیروز و ملت کهن خود را سربلند و روسفید کردند. مردم ما باید آن روزهای پرمحنتی را که کشور اسلامی مورد تهاجم دشمنان قرار داشت و در بیرون و درون مرزها، در لباسها و زیر نامهای گوناگون، به ملت و کشور ما جفا و دشمنی و خیانت میشد، هرگز از یاد نبرند، فداکاری شهیدان و گذشت خانوادهها و حضور رزمندگان ما بود که ابرهای تیرهی آن روزگار دشوار را از افق زندگی این ملت زدود و بنام خدای بزرگ و یاری ولیاللَّه الاعظم (ارواحنافداه) و با رهبری امام راحل بزرگوار، کشور را نجات داد. همیشه و در همه تجربههای دشوار ملّی، همانگونه فداکاریها است که سپیدهی نجات کشور و ملت را پدیدار میسازند. بدین جهت وظیفهی قدردانی از ایثارگران به ویژه شهیدان، فریضهیی عینی و تعیینی و همیشگی است. سلام خدا بر شهیدان، درود بر همهی ایثارگران و خانوادههای گرامی آنان و رحمت و برکات خدا بر امام راحل شهیدان و سلسله جنبان شهادت در ایران اسلامی.»
راه شهید کلید پیشرفت آینده
در آغاز دهه 70 آیت الله خامنه ای در پیام شان حرکت و مجاهدت شهدا، جانبازان و آزادگان را کلید پیشرفت آینده کشور دانستند و در پیامی آن را به این شرح تبیین کردند: «در سالگرد هفتهی دفاع مقدس، هیچ چیز شایستهتر از آن نیست که یاد و نام گرامی شهیدان و فداکاران راه خدا را بزرگ بداریم، آنان که به عهد و پیمان خود با خدا و با امام عزیز وفا کردند و هستی خود را به میدان آورده، صادقانه از حریم اسلام و نظام اسلامی دفاع نمودند و به بهای نثار جان خود خطر دشمن را از انقلاب و میهن عزیز،دور ساختند. اینها جاودانگان تاریخ ما و ستارگان اسلامند، هر چیزی با گذشت زمان کمرنگ و بیاثر میشود و اینان، همچون همهی شهیدان راه خدا،روزبهروز در چشم اهل دل و در متن تاریخ ما، برجستهتر و درخشان تر میگردند.رحمت خدا بر آنان و درود و دعای بندگان صالح خدا نثار تربت آنان باد. جانبازان عزیز که سلامت خود را فدا کردهاند و اسیران آزاده و سربلند که سالیانی از آزادی خود را مایه گذاشتهاند، و خانوادههای این همه، که انواع رنجها را در راه خدا به جان خریدهاند، همگی در صفوف مقدم این جایگاه ارزشی، و پشت سر شهیدان والا مقام ما قرار دارند. این فداکاریهای بزرگ در کنار حضور مستمر رزمندگان ملت ما در جبهههای گوناگون کارزار انقلابی، توانسته است اسلام را سربلند، و دست بیگانگان را از میهن ،کوتاه و ایران را بلند آوازه و آبرومند سازد. این مجاهدتها توانسته است راه ملتایران را به سوی هدفهای متعالی اسلام، بگشاید و در دنیای تاریک و اسیر مادیت و شهوت، دریچهیی به معنویت به روی او باز کند و به او عزت وشخصیت ببخشد. پاسداری از خون شهیدان و احترام به زحمات ده سالهی ملت بزرگ ما در آن است که روزبهروز حرکت ما در راه اسلام، سریعتر و صحیح تر گردد و جامعهی ما و مردم ما و همهی دستگاههای ما در اعمال و رفتار بهاسلام، نزدیکتر شوند، تکریم شهیدان به آن است که این ملت هرگز در برابر سلطهگران مستکبر سر خم نکند و به وسوسهی دشمنان عظمت اسلام، تسلیم نگردد. پیمودن این راه است که عزت و کامیابی دنیا و فلاح و سربلندی آخرت را نصیب ملت ما و همهی مسلمین خواهد ساخت و دست شیطانهای گوناگون خواهد برید.
از خداوند متعال علو درجات شهیدان عزیز و شادی ارواح طیبهیآنان، و نیز تعالی روح مطهر امام شهیدان و آزادگان قدسسره ، و همچنین شفای جانبازان و بازگشت سریع اسیران و مفقودالاثرها را مسألت مینمایم و امیدوارم همهی ملت ایران مورد توجهات حضرت ولیاللهالاعظم روحیفداه و مشمول دعای مستجاب آن حضرت باشند. والسلام علیه و علی آبائهالطاهرین.»
شهدا پرچم امام را برافراشتند
یکسال پیشتر هم رهبر انقلاب ضمن با اهمیت دانستن موضوع بازگشت آزادگان در پیامی به مناسبت هفته دفاع مقدس آیت الله خامنه ای موضوع گرامی دانستن فداکاری شهدا را برجسته کردند و این موضوع را به این شکل بیان کردند: «سلام بر ارواح طیبهی شهیدانبهخون خفتهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و سلام بر پیکر بهخاکافتادهی شهیدان مفقودالجسد، و سلام و رحمت خدا بر دلهای منتظر مادران و پدران وهمسران و فرزندانی که سالها چشمانتظار عزیزان مفقودالاثر خود ماندند و ازآنان خبر و نشان نیافتند. اکنون که ملت ایران قدوم آزادگان را جشنگرفته و جبههی سپاس بر درگاه خدای پیروزیبخش میساید، جای آن است کهیاد شهیدان عالیقدر ما که با نثار جان خود زمینهساز این عزت و عظمتشدهاند از هر سال گرامی تر داشته شود و ملت ایران دِین خود را به آنان وبه خانوادههای صابر و شاکر آنان همواره در مد نظر داشته باشد. اینشهیدان با ایثار خود پرچم اسلام را که دست توانای رهبر عظیمالشأن ما حضرت امام خمینی اعلی الله مقامه در این سرزمین برافراشته بود سربلندنگهداشتند و اسلام و معنویت را در همهی اقطار عالم عزیز کردند. اگر امروز بانگ مسلمانی از چهار گوشهی عالم به گوش میرسد و اگر ملتهای مسلمان به هویت اسلامی خود بازگشته و سنگینی بار سلطهی مستکبران را احساس میکنند، و اگر جهاد اسلامی پس از سالها فراموشی دوباره به جایگاه ارزشی رفیع خودبازگشته، همه و همه به برکت استقرار جمهوری اسلامی و استمرار انقلاباسلامی است که خود مرهون شهادت و گذشت این عزیزان و خانوادههایشان ونیز جانبازان عزیز و ارجمند است. ملت ما باید قدر این عزیزان را بداند ونتایج مجاهدات آنان را پاسداری کند و همهی موفقیتها و پیروزیها را با ارزشجان گرانبها و صبر بزرگ آنان محاسبه کند و قدر آن را بشناسد. از خداوند متعال علو درجات حضرت امام راحل عظیمالشأن را که سلسله جنبان جهاد و استقامت بود مسألت میکنم و شادی ارواح طیبهی شهیدان و صبر و تسلا وشادی دل خانوادههای داغدار و چشمانتظار و شفای عاجل جانبازان عزیز وپایداری همهی ملت ایران را از درگاه خداوند متعال درخواست مینمایم و رضا و هدایت حضرت ولیاللهالاعظم ارواحنافداه را مسألت میکنم.
شهدای جنگ باعث روسفیدی اسلام
در سال 68 هم در حالی که آیت الله خامنه ای در آغاز هفته دفاع مقدس تنها چند ماه بود که مسئولیت رهبری ایران را پذیرفته بود و به عبارت بهتر این مسئولیت بر دوش ایشان گذاشته شده بود و جنگ تحمیلی هم با پذیرش قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل از سوی ایران به طور رسمی به اتمام رسیده بود، رهبری پیام شان به مناسبت هفته دفاع مقدس را با این وصف آذین بست که مجاهدت رزمندگان مشمول کرامت خداوند شده است. در بخشی از پیام یاد شده آمده است: «در سالگرد شروع جنگ تحمیلی، یاد شهیدان عالیمقام را گرامی میدارم و به رزمندگان عزیز درود میفرستم و به جانبازان و اسرای فداکار و شجاع، عرض ارادت کرده، برای خانوادههای با اخلاص و پر گذشت همهی این عزیزان، پاداش وافر الهی را مسألت مینمایم.
خدا را سپاس میگویم که با الطاف بیکران خود، به مجاهدت شما عزیزان برکت بخشید و خطر بزرگی را که با توطئهی شیاطین، به کشور و ملت بقیّةاللَّه(ارواحنافداه) متوجه شده بود، به وسیلهی شما برطرف ساخت. اگر نبود آن همه تلاش و جهاد مخلصانه که شما رزمندگان نیروهای مسلح و بسیج مردمی، در دوران جنگ هشتساله نشان دادید و حقیقتاً اسلام را روسفید و امت رسولاللَّه(صلّیاللَّهعلیهواله) را سربلند ساختید و اگر نبود خونهای مطهر و معطری که در راه خدا بر زمین ریخته شد، یقیناً امروز از نظام اسلامی اثری نبود و پرچم قرآن چنین سربلند نمیشد. همهی کسانی که در جنگ تحمیلیِ هشتساله، چه با حضور خود یا فرزندان و عزیزانشان، حضور و فعالیتی داشتهاند، مخصوصاً خانوادههای شهیدان عزیز و جانبازان و اسیران گرامی، باید بدانند که در امتحانی بزرگ شرکت کرده و در آن سربلند بیرون آمدهاند. خدا را بر این توفیق بزرگ، سپاس بگزارند و روحیهی دفاع از اسلام را که موهبتی عظیم است، برای خود حفظ کنند. پروردگارا! این بندگان صالح را همواره مشمول رحمت و فضل خود قرار ده و شهیدان عالیقدر ما را با اولیایت محشور فرما. «انّک سمیع مجیب.»
تقابل حوثیها با دولت یمن
حکومت یمن و شخص علی عبدالله صالح در سالهای دهه نود قرن بیستم از حزب الحق و همچنین تنظیم الشباب المؤمن حمایت میکرد و منابع مالی در اختیارشان قرار میداد. حسین الحوثی هم از امکانات دولت برای مقابله با وهابیت و احزاب سلفی و وهابی استفاده میکرد اما این روابط پس از حوادث یازده سپتامبر و به دنبال آن حمله آمریکا به افغانستان و عراق تغییر کرد. گروه حوثی دولت یمن را دستنشانده آمریکا میدانست و از بیتوجهی دولت به مردم و فقر عمومی انتقاد میکرد. حسین الحوثی پس از حمله آمریکا به افغانستان و عراق و هم پیمان
شدن دولت علی عبدالله صالح باآن و روابط مخفی با اسرائیل، مواضع تندی را علیه آمریکا و اسرائیل اتخاذ کرد. این مواضع همراه با وجوب سردادن تکبیر و شعارهای علنی علیه آمریکا، اسرائیل و برائت از استکبار در هر نماز توسط حسین الحوثی در سال ۲۰۰۳م، حوثیها را وارد قیام گسترده در یمن کرد.<ref>جنبش انصارالله، ص۱۳۳ـ ۱۳۴.</ref> این قیام سبب شد حکومت یمن با برخورد نظامی علیه حوثیها، دستگیری فعالان و وابستگان به این گروه، اعدام و کشتن تعدادی از آنان، در صدد حذف این تشکیلات برآید.<ref>جنبش انصارالله، ص۲۳.</ref>
حسین حوثی
الگو:اصلی حسین الحوثی فرزند عالم بزرگ یمنی بدرالدین الحوثی است. وی در سال ۱۹۶۰م در منطقه رویس استان صعده یمن به دنیا آمد.<ref>صفحات مشرقة من حیاة الشهید القائد السید حسین بدر الدین الحوثی، ص۱۵.</ref> وی پس از حادثه یازده سپتامبر و حمله امریکا به افغانستان، به صورت گسترده رویکرد ضد امریکایی را در پیش گرفت. دولت یمن که پس از حادثه یازده سپتامبر با امریکا همپیمان شده بود، با طرفداران جریان حوثی به شدت برخورد کرد به طوریکه در هر تجمعی که شعار مرگ بر آمریکا و اسرائیل سرداده میشد، شمار زیادی بازداشت شده و در زندانهای حکومت شکنجه میشدند.<ref>جنبش انصارالله، ص۹۱ـ ۹۲ و ۱۳۱.</ref>الگو:جعبه اطلاعات جنگ
جنگ اول دولت با حوثیها
پس از این درگیریها دولت یمن علیه حوثیها اعلان جنگ کرد و برای دستگیری حسین حوثی ۵۵۰۰۰ دلار جایزه تعیین نمود. در تابستان ۲۰۰۴ تهاجم به صعده آغاز شد. در جریان این درگیریها ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر کشته شدند. پس از سه ماه درگیری، ارتش یمن توانست با محاصره منطقه و استفاده از انواع سلاحهای سنگین، حسین الحوثی و حدود هفتصد تن از همراهان او را به شهادت برساند.<ref>جنبش انصارالله، ص۶۵.</ref>
بدرالدین الحوثی
الگو:اصلی علامه بدرالدین الحوثی یکی از مراجع بزرگ زیدیه در دوره معاصر به شمار میرود. وی به عنوان رهبر معنوی جنبش انصارالله، نقش مهمی در ارتقاء فکری و فرهنگی زیدیه معاصر و احیا و گسترش مکتب اهل بیت(ع) در یمن ایفا کرده است. او یکی ازپایه گذاران حزب الحق به شمار میرود. به لحاظ فکری جنبش انصارالله یمن وامدار اندیشههای بدرالدین الحوثی است. وی شاگردانی را در مکتب خود تربیت کرد که بسیاری از آنان نقش مهمی در عرصههای علمی، سیاسی و اجتماعی یمن دارند. بدرالدین حوثی در کنار برخی از علمای زیدی یمن در قرن چهاردهم و پانزدهم نظیر مجدالدین مؤیدی برای مقابله با سلفی گری و وهابیت نقش ایفا کرده است.<ref>حسین سراجی، الإمام الثائر أمة وقرآن یمشی علی الأرض، به مناسبت سالگرد بدرالدین حوثی، پایگاه اطلاع رسانی حزب الحق (یکی از احزاب زیدیان یمن).</ref>
وی با شروع قیام امام خمینی از انقلاب ایشان حمایت کرد و تحت تأثیر اندیشههای امام قرار گرفت. بدرالدین الحوثی بر اثر فشارها و تهدیدهای وهابیت، از یمن به ایران آمده و مدتی در قم اقامت کرد. در طول این مدت با محافل علمی حوزه علمیه قم آشنا شد. اقامت او در ایران سبب شد تا او با اندیشههای انقلاب اسلامی بیشتر آشنا شود.<ref>جنبش انصارالله، ص۷۶ ـ ۷۹.</ref>
بدرالدین الحوثی پس از شهادت فرزندش حسین، سکونتش در صنعا را رها کرد و به کوهستانهای صعب العبور صعده رفت و با رد پیشنهادهای حکومت به نبرد با دولت مرکزی در شمال یمن پرداخت. او رهبری مستقیم جنبش حوثیها را بر عهده گرفت.<ref>طباطبایی فر، جریان شناسی حوثیهای یمن با تأکید بر اندیشههای کلامی، فقهی و سیاسی علامه سید بدرالدین الحوثی و سید حسین الحوثی، پایان نامه کارشناسی ارشد، ۱۳۹۲ش.</ref>
جنگ دوم دولت یمن با حوثیها
دولت یمن برای سرکوب مجدد حوثیها جنگ دوم را در صعده شروع کرد و پس از مدتی نبرد با حوثیها در ۲۷ مارس ۲۰۰۵، دولت یمن پایان جنگ دوم را اعلام کرد اما فشارها علیه شیعیان پایان نیافت. زیدیان هدف حملات نظامی قرار گرفتند و برگزاری هرگونه مراسم مذهبی ممنوع شد.
دولت یمن به دستور علی عبدالله صالح به مساجد شیعیان حمله کرد، تمامی کتابهای مقدس از جمله نهج البلاغه و صحیفه سجادیه در صعده و صنعا جمعآوری و به میدان مرکزی شهر صنعا به نام «ساحةالحریة» (میدان آزادی) منتقل شده و در برابر چشم مردم پایتخت به آتش کشیده شدند. نیروهای نظامی به فرماندهی علی محسن الاحمر حملاتی به مناطق شیعهنشین داشتند و در این میان از سلاحهای نامتعارف و بمبهای خوشهای استفاده کردند. برای بازدارندگی از جنبش شیعیان، نظامیان یمنی پس از سوزاندن پیکرهای برخی رزمندگان شیعه، آنان را با طناب به خودروهای نظامی بستند و در برابر چشم مردم کیلومترها روی خاک کشیدند.<ref>«انصارالله» طلایهدار خواستههای مردمی، خبرگزاری تسنیم.</ref>
عبدالملک حوثی
عبدالملک حوثی پسر دیگر بدرالدین حوثی است.
جنگهای سوم تا ششم صعده
در فاصله میان سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹م، نیروهای ارتش یمن و حوثیها چندین بار با یکدیگر روبرو شدند که منجر به کشته شدن شماری از طرفین و بازداشت تعداد زیادی از وابستگان به حوثیها شد و هر بار نیز با وساطت کشورهای خارجی چون قطر و یا شرایط خاص کشور یمن و یا میانجیگری بزرگان قبایل یمن این جنگها خاتمه مییافت.
سنگینترین این جنگها عملیات زمین سوخته بود. دولت یمن در اوت ۲۰۰۹ این عملیات را علیه حوثیها در صعده آغاز کرد که به جنگ ششم صعده نیز معروف است. در این جنگ، دولت یمن از امکانات گستردهای برای دستیابی به اهدافش استفاده کرد. در این جنگ صدها نفر از مردم و نیروهای نظامی کشته شدند و صدها تن از علما و فعالان سیاسی و فرهنگی به دست نیروهای امنیتی ترور شده و یا به زندان افتادند.
رهبری شیعیان در این جنگ با سید عبدالملک حوثی و برادرش سید یحیی الحوثی بود. سید یحیی از نمایندگان مجلس یمن بود که مجلس نمایندگان مصونیت سیاسی وی را سلب و درخواست بازداشت وی از اینترپل را صادر کرد.
این درگیری به خاک عربستان سعودی هم کشیده شد و سبب شد ارتش عربستان به مواضع این گروه حمله کند. در این درگیریها حکومت مرکزی یمن و مداخله برخی کشورها (عربستان و آمریکا) در یک طرف و مبارزان حوثی و جداییطلبان جنوب این کشور در طرف دیگر بودند. این درگیریها در ۱۲ فوریه ۲۰۱۰ با فرونشستن ناآرامیها و تمایل دوطرف برای مذاکره پایان یافت.
جنگ ششم نشانگر تقویت قدرت نظامی و عملیاتی شیعیان در رویارویی با نیروهای دولتی است. شیعیان تا نیمههای جنگ موفق به انهدام سه فروند هواپیمای جنگنده سوخو، یک فروند بالگرد نظامی و دهها دستگاه از تانکهای ارتش شدند. <ref>نگاهی به تاریخچه شش جنگ دولت یمن علیه حوثیها/</ref>
تحولات پس از آغاز بیداری اسلامی
با گسترش موج بیداری اسلامی در کشورهای عربی منطقه، جوانان یمنی نیز برای سرنگونی حکومت یمن دست به قیام زدند. این قیام با حمایت حوثیها و شخص عبدالملک حوثی روبرو شد و دامنه اعتراضات مجددا در صعده بالا گرفت. در نتیجه این درگیریها، حوثیها توانستند در مارس ۲۰۱۱ بر استان صعده مسلط شوند و اداره این استان را در دست بگیرند.<ref>Houthis Control Sa’ada, Help Appoint Governor</ref>
انقلاب جنبش انصارالله، موج دوم بیداری اسلامی در یمن
فرجام بیداری اسلامی یمن در سال ۲۰۱۱م به طرح شورای همکاری خلیج فارس یا المبادرة الخلیجة به رهبری عربستان سعودی منجر شد. در این طرح قرار بود گفتگوهای ملی میان تمام احزاب و جریانهای یمنی برای دستیافتن به توافقی جامع جهت تدوین قانون اساسی و حکومت جدید در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳م صورت بگیرد.<ref>شیخ حسینی، جنبش انصارالله یمن، ص۲۲۸.</ref>
این گفتگوها نتایجی را در برداشت که از جمله آن تقسیم بندی یمن به چند اقلیم بود. اما این تقسیم بندی در عمل به اقلیمهای شش گانه تبدیل شد که به این شکل، مورد قبول جنبش انصارالله و برخی گروههای یمن نبود. به نتیجه نرسیدن طرح تدوین قانون اساسی، استمرار فساد حکومتی و ناکامی دولت در تأمین نیازهای ضروری مردم و محقق نشدن طرح شورای همکاری خلیج فارس زمینه ساز موج دوم بیداری اسلامی در یمن شد. جنبش انصارالله با همراه کردن بسیاری از قبایل و بزرگان زیدی، انقلاب خود را فراگیر کرد.<ref>شیخ حسینی، جنبش انصارالله یمن، ص۲۲۹ـ۲۳۳.</ref>
شعار انقلاب جنبش انصارالله
انقلاب دوم مردم یمن به رهبری سید عبدالملک الحوثی با سه شعار فعالیت خود را آغاز کرد:
- سرگونی حکومت فاسد:جنبش فراگیر انصارالله معتقد بود حکومت یمن به تمام معنا فاسد است که به عنوان نمونه میتوان به امتیازات نفتی که در انحصار خاندان احمر و برخی افراد وابسته به عربستان سعودی است، اشاره کرد.
- برداشتن فشار اقتصادی و تورم سنگین از مردم و در عوض کم کردن فساد گسترده دولتی.
- اجرای دستاورهای طرح گفتگویهای ملی که تا آن زمان دولت یمن با بیتفاوتی از آن گذشته بود.
جنبش انصارالله؛ از فراگیر شدن انقلاب تا دفاع در برابر تجاوز عربستان سعودی
جنبش انصارالله در ابتدا صعده را به کنترل خود در آوردند، پس از تسلط بر صعده حرکت خود را به سمت صنعاء پایتخت یمن آغاز کردند و در این مسیر ابتدا شهر دماج که یکی از مراکز اصلی سلفیه و وهابیت در یمن و شبه جزیره به شمار میآمد، را تصرف کردند. حوثیها در ژانویه ۲۰۱۴ وارد این شهر شدند.<ref>الیمن ینقل زعیم السلفیین خارج صعدة ویعزز الهدنة</ref> و سپس در ادامه اقدامات انقلابی خود، استان عمران را در ژوئیه ۲۰۱۴ تصرف کردند و وارد مرکز این استان شدند.<ref>کنترل حوثیها و عشایر بر استان عمران در یمن</ref>
حوثیها بعد از عمران وارد صنعا شدند و پس از مدتی درگیری با حکومت یمن در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۳ش(۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴) توانستند بیشتر بخشهای مهم پایتخت یمن (صنعا) از جمله کنترل مراکز دولتی و ساختمان رادیو تلویوزیون را در صنعا به دست بگیرند و ضمن مجبور کردن محمد سالم باسندوه، نخستوزیر وقت یمن، به استعفا، توافق برای شکلگیری دولتی جدید را رقم زنند. رئیس جمهور یمن نیز برای آرام کردن انقلابیون، دو نفر از رهبران حوثیها را به عنوان مشاور خود انتخاب کرد. این اقدام رئیس جمهور نیز انقلابیون را راضی نکرد آنها اعلام کردند که به پیروزی در صنعا قانع نمیشوند و تا تحقق تمام مطالباتشان و تشکیل نهایی دولت واقعی وفاق ملی با حضور تمام اقشار سیاسی کشور به اعتراضات خود ادامه میدهند.<ref>انتصاب دو مقام انصارلله به مقام مشاور رئیس جمهور</ref>
نارضایتی جنبش انصارالله و جریانهای همسو با این جنبش، منجر به استعفای خالد بحاح، نخست وزیر دیگر دولت منصور هادی شد. به دنبال این اقدام، منصور هادی نیز در ۲۱ ژانویه ۲۰۱۵ استعفای خود را اعلام کرده و آن را به مجلس نمایندگان تقدیم کرد.<ref>خبرگزاری تسنیم</ref>
قرار شد استعفای رئیس جمهور در جلسهای، در مجلس نمایندگان بررسی گردد. با برگزار نشدن جلسه بررسی استعفای رئیس جمهور، یمن با بحران خلأ سیاسی مواجه شد. جنبش انصارالله با برگزاری کنفرانس ملی یمن به گروههای سیاسی سه روز مهلت داد تا بحران سیاسی را حل کنند. یک روز پس از مهلت سه روزه و عدم توافق گروههای سیاسی برای حل بحران یمن، انصارالله در بیانیهای منصور هادی را برکنار و به دنبال آن مجلس ملی انتقالی متشکل از ۵۵۱ نفر، جایگزین مجلس نمانیدگان شد. همچنین مقرر شد شورایی شش نفره، ریاست جمهوری یمن را در دوره انتقالی اداره کنند.
به دنبال این اقدام، منصور هادی به عدن گریخته و با اعلام پس گرفتن استعفای خود، اقدام به تشکیل دولت موقت در عدن نمود. همزمان با این اقدام، ائتلافی از کشورهای منطقه به رهبری عربستان سعودی در ۲۶ مارس ۲۰۱۵م، در حمایت از منصور هادی، حملات هوایی و دریایی شدیدی را به یمن آغاز کردند که به دنبال آن بسیاری از زیرساختها، مراکز نظامی و غیر نظامی یمن ویران شد. بر اساس برخی آمارها تا یازدهم تیر ۱۳۹۴ شمسی، بیش از سه هزار نفر شهید و بیش از هفت هزار نفر مجروح شدهاند.<ref>خبرگزاری فارس</ref>
انصارالله و کمیته های مردمی نیز پس از حملات هوایی ائتلاف ابتدا مناطق مختلف یمن را برای مقابله با القاعده و نیروهای همپیمان با ائتلاف به کنترل خود در آوردند. اما پس از گذشت حدود دو ماه از تجاوز ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، جنبش انصارالله و نیروهای مردمی به همراه ارتش یمن در پاسخ به تجاوزات ائتلاف، عملیاتهای متعددی را علیه عربستان انجام داد. با گسترش حملات ائتلاف، انصارالله یمن با هدف توقف حملات، از موشک بالستیک علیه سعودی استفاده کرد.<ref>انصارالله برای اولین بار با موشک بالستیک قاهر به عربستان حمله کرد، پایگاه اینترنتی روزنامه کیهان.</ref>
جستارهای وابسته
پانویس
منابع
- ابوعواضة، یحیی قاسم، صفحات مشرقة من حیاة الشهید القائد السید حسین بدر الدین الحوثی، صعدة، مؤسسة الشهید زید بن علی للطباعة والنشر والتوزیع، چاپ اول،۱۴۳۴ق.
- جازع، جواد صندل، الحرکة الحوثیه فی الیمن دراسة فی الجغرافیا السیاسیة، در مجله الدیالی، شماره ۴۹، ۲۰۱۱م.
- شیخ حسینی، مختار، جنبش انصارالله، قم، مجمع جهانی اهل بیت(ع)، چاپ اول، ۱۳۹۳ش.
- طباطباییفر، سید محمد، جریان شناسی حوثیهای یمن با تأکید بر اندیشههای کلامی، فقهی و سیاسی علامه سید بدرالدین الحوثی و سید حسین الحوثی، پایان نامه کارشناسی ارشد، استاد راهنما: سید علی موسوی نژاد، قم دانشگاه ادیان و مذاهب، ۱۳۹۲ش.
- الیمن ینقل زعیم السلفیین خارج صعدة ویعزز الهدنة، خبرگزاری رویترز.
- تنظیم الشباب المؤمن فی الیمن، پایگاه شبکه خبری الجزیره.
- الحوثیون یودعون مرجعهم الشیعی الأول وفاة العلامة بدر الدین الحوثی والد القائد المیدانی عبد الملک الحوثی، خبرگزاری مأرب پرس.
- عبدالکریم خیوانی، الحرکة الحوثیة فی الیمن؛ فاعل غیر رسمی، مرکز پژوهشهای الجزیره.
- إمام الشیعة الزیدیة محمد عبدالعظیم الحوثی: الحوثیون مارقون وأخبث من إسرائیل وقتالهم أفضل من الصلاة، المصدرأنلاین
- الموقف الشرعی من الفتنة الحوثیة: قتال الدولة للمتمردین قتال شرعی وهی ملزمة بذلک شرعاً ودستوراً، پایگاه خبری ۲۶سپتامبر.
- الشیعة فی الیمن، پایگاه شبکه خبری سی ان ان.
- انصارالله طلایهدار خواستههای مردمی، خبرگزاری تسنیم.
- کنترل حوثیها و عشایر بر استان عمران در یمن. خبرگزاری العالم.
- مرکز حقوق و توسعه یمن عنوان کرد: ۳۱۱۴ کشته و ۷۴۰۰ زخمی طی ۹۹ روز تجاوز عربستان به یمن، خبرگزاری فارس.
الگو:پایان الگو:پایان الگو:جبهه مقاومت الگو:جزیرةالعرب الگو:زیدیه ar:أنصار اللّه tr:Husiler